Z kapusty kiszonej i 3 składników robię prostą surówkę na piątkowy obiad. Smakuje jak z restauracji

Dodano:
Kapusta kiszona Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Szukasz pomysłu na surówkę do ryby? Weź kapustę kiszoną i kilka nietypowych składników. Pyszny dodatek do obiadu zrobisz raz-dwa, a zachwyci cię smakiem.

Surówka z kapusty kiszonej to świetny dodatek do obiadu. W moim domu zazwyczaj gości w piątki, kiedy podaję dania rybne. Soczysta i wyrazista w smaku kompozycja znakomicie pasuje do delikatnego mięsa dorsza czy mintaja. Oprócz zdrowej kiszonki do surówki trafiają jeszcze tanie składniki — marchewka, jabłko i cebuli. Aby surówce do ryby nie zabrakło lekkości, rezygnuję z ciężkiego majonezowego sosu i skrapiam całość olejem rzepakowym. Odrobina tłuszczu oraz sól i pieprz pozwalają wydobyć smak warzyw. Koniecznie spróbuj.

Jak zrobić pyszną surówkę na piątkowy obiad?

Wykonanie tego dodatku do obiadu jest ekspresowe. Musisz tylko odcisnąć kapustę kiszoną z nadmiaru soków, posiekać ją i wymieszać z drobno pokrojoną cebulą oraz startymi na tarce marchewką i jabłkiem. Po wlaniu oleju i wsypaniu soli i pieprzu surówka z kapusty kiszonej jest już gotowa do podania. Prościej się nie da.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej

Pyszna surówka do ryby idealna na piątkowy obiad.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
47 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKiszoną kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Marchewkę oraz jabłko, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Składanie surówkiWszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Dodaj olej oraz niewielką ilość soli i około ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.

Jak podać surówkę z kapusty kiszonej?

Dodatek do piątkowego obiadu najlepiej smakuje po sporządzeniu, kiedy kapusta i inne składniki wciąż są soczyste i mają temperaturę pokojową. W takiej postaci ląduje u nas na talerzach wraz z pieczoną lub smażoąa w panierce rybą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by serwować tę surówkę również do mięs, kotletów jajecznych albo warzywnych. Dla aromatu możesz jeszcze posypać całość posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, ale nie jest to obowiązkowe.

Wskazówki dotyczące surówki na piątkowy obiad

Dodawane do surówki z kapusty kiszonej jabłko będzie ciemniało pod wpływem powietrza, z tego względu warto postawić na kwaśny owoc, albo skropić go odrobiną soku z cytryny przed dodaniem do pozostałych składników. Zamiast oleju rzepakowego możesz użyć też lnianego. Ma ciekawy, lekko ziołowy smak, który świetnie podkreśli kwaśne nuty kapusty kiszonej. Jest przy tym niezwykle zdrowy, bo zawiera mnóstwo kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy. Jeśli lubisz, możesz też wzbogacić surówkę do piątkowego obiadu o kminek, czosnek albo pikantną musztardę.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...